Bahçeye Suni Çim Nasıl Kurulur? (Kendin Yap)
Bahçenizi güzelleştirmek için bir hafta sonu geçirmeye ne dersiniz? Toprak, beton veya taş zemin olması fark etmez! Bu rehberdeki adımları izleyerek bahçenizi yıllarca yeşil kalacak ve bakım ve su maliyetlerinden tasarruf sağlayacak suni çimle kaplamanız mümkün. Hadi başlayalım!
Doğal Toprağa Suni Çim Kuracaksanız
Yemyeşil bir bahçede temiz havanın tadını çıkarmak istiyorsanız, ancak çiminiz istediğiniz gibi değilse, suni çim tam size göre. Doğal çim sürekli bakım gerektirir ve çok fazla zaman, para ve su harcamanız gerekir. Bazen bu bile yeterli olmaz. Bu durumda Avengrass'ın sentetik çimi size yardımcı olacaktır. Peki, suni çim nasıl döşenir? Çim döşemeye ihtiyacınız varsa, Avengrass'ın uygulama uzmanları bunu sizin için yapabilir veya siz kolayca kendiniz halledebilirsiniz. "Kendin Yap" (DIY) konseptini tercih edenler için detaylı bir rehber hazırladık.
Adım 1 - Zemini Temizleyin
Bahçenizin zemini nasıl? Üzerinde kısmen veya tamamen çim varsa, bu doğal çimi kazımak faydalıdır. Çimleri çim biçme makinesi kullanarak biçin. Suni çiminizi döşemek için yaklaşık 75 mm yüksekliğe ihtiyacınız olacak. Çimleri biçtikten sonra bu yükseklik sorun yaratacaksa biraz toprak çıkarmanız da gerekebilir. Hesaplamalarınızı yapın. Toprak yüzeyine herhangi bir uygulama yapmadan önce, 5 cm'lik bir taş yongası tabakası dökülerek kırma taş zemin elde edilir.
Adım 2 - Sınırları Belirleyin
Bahçeniz bir duvarla çevrili değilse veya duvarın içindeki daha küçük bir alana suni çim döşemeyi planlıyorsanız, sınırları belirleyin. Bu işlem için kereste, tuğla veya blok parke kullanabilirsiniz. Hangisine sahip olursanız olun... Elbette keresteyi öneriyoruz. Çünkü sentetik çim döşemesi, döşemeyi yaptıktan sonra çıkarılması çok kolaydır. Siz çıkarmasanız bile suni çiminizle mükemmel bir şekilde uyum sağlayabilir.
Adım 3 - Yabani Ot Membranını Takın
Yabani ot membranı, yabani ot kontrol örtüsü olarak da bilinir, zeminde yabani ot oluşumunu önleyerek suni çim kurulumunun daha uzun süre dayanmasını sağlar. Sentetik çim kurulumu için alanı, sınırları da kaplayarak yabani ot membranıyla örtün. Membranın birleşim yerinin de doğru olduğundan emin olun. Aksi takdirde yabani otlar tarlada yolunu bulabilir.
Adım 4 - Alt Katmanı Yerleştirin
Ara katman için kullanacağınız malzeme türü çok önemli bir noktadır çünkü serilen suni çimin yapısal sağlamlığı bu ara katman tarafından verilecektir. MOT Tip 1 veya granit yongaları kullanabilirsiniz. Hangisi daha iyidir diye sorarsanız, MOT Tip 1'in granit yongalarından biraz daha güçlü bir katman oluşturacağını söyleyebiliriz. Ancak, yüzeyinizin drenajında bir sorun varsa ve evcil hayvanınız bahçenizde zaman geçiriyorsa, granit granit yongaları daha mantıklı olacaktır. Seçim sizin!
Adım 5 - Son Katmanı Yükleyin
Suni çim döşemeye gelince, ara katmandan sonra ve suni çimden önceki son katman, suni çimin uzun yıllar dayanması için çok önemlidir. Ancak evlerde kullanım için düşürürsek gerekli değildir. Bu noktada karar yine sizindir. İsterseniz 25 mm kalınlığında granit tozu dökerek son katmanı hazırlayabilirsiniz.
Adım 6 - Ekstra Ot Membran Uygulaması
Bu uygulama tamamen size kalmış ancak bu ekstra katman, suni çim halınızın zemini uzun yıllar korumasına yardımcı olacağı gibi yabani otlardan da kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
İPUCU: Bahçeyi kullanan bir evcil hayvanınız varsa, bu adımı kesinlikle atlayın. Çünkü membran bir süre sonra idrar kokusunu tutacağından kötü kokular yaymaya başlayabilir.
Adım 7 - Avengrass Suni çiminizi Serin
Suni çim biraz ağır olduğundan, bu adımda bir yardıma ihtiyacınız olabilir. Ne kadar rulo varsa, tüm ruloları başlangıç noktasına yerleştirin. Bu aşamada, her suni çim rulosunun aynı yönde olduğundan emin olun. Herhangi bir şeyi kesmeden önce, tüm suni çimi yayın ve kırışıklıkları giderin. Bu şekilde, suni çim halınız mümkünse birkaç saat veya hatta bir gece boyunca yayılacak ve ortama uyum sağlayacaktır.
Adım 8 - Kesmeye Başlayın
En kritik noktaya geldik... Bu noktada çok keskin bir bıçağa veya büyük bir maket bıçağına sahip olmalısınız. Suni çimi alt tabakalara uygun şekilde kesmeye başlayabilirsiniz . Sınırları iyi takip edin ve suni çimi sınırlara düzgün bir şekilde yerleştirin. Bu aşamada kesici aletiniz körelebileceğinden yedek parçalarınız olduğundan emin olun. Suni çimi kenarlara sabitlemek için bir çivi veya uygun bir yapıştırıcı kullanın.
Adım 9 - Dönüşler Nasıl Olacak?
Suni çimi doğru bir şekilde döşediyseniz, iki suni çim halının birleştiği noktalar görünmez olmalıdır. Ancak bu noktalar da sabitlenmelidir. Suni çim halınızı kaliteli bir dikiş bandı veya yapıştırıcı ve gerekirse bir tutturucu ile kolayca birleştirebilirsiniz.
Adım 10 - Silis Kumunu Yayın ve Kendinize Yardım Edin
Silika kumunu suni çimin üzerine eşit şekilde serpin. Silika kumunun suni çim ipliklerinin arasına girmemesini sağlamak için sert bir fırça kullanabilirsiniz. Suni çim halınız artık kullanıma hazırdır, ancak uzun süredir sarılı olduğundan, ipliklerinizin bir tarafta yatma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, çim ipliklerini yattıkları yerin tersi yönde fırçalayın. Böylece iplikler havalandırılacak ve tam olması gerektiği gibi görünecektir.
Gerisi size kalmış! Bahçenize koyabileceğiniz bahçe mobilyaları, şezlonglar veya aile yemek masası ve sandalyeleri ile ortamın tadını çıkarın.
Beton veya Taş Yüzeylere Suni Çim Nasıl Döşenir?
Bahçe zemininiz beton veya taş zemin ise işiniz biraz daha kolay olacaktır. Kabul edelim ki beton, özellikle bahçeler ve verandalar söz konusu olduğunda pek de çekici bir zemin değildir... Suni çim döşeme, bahçenizi hızlı ve ekonomik bir şekilde göz alıcı hale getirmenin en iyi yoludur.
Ayrıca, suni çimi doğal bir yüzeye uygulamanın birçok aşamasını atlayabilirsiniz çünkü zaten sağlam bir alt tabakanız var. Hadi başlayalım!
Adım 1 - Zemin müsait mi?
Öncelikle uygulayacağınız beton veya taş yüzeyin suni çim döşemeye uygun olup olmadığını değerlendirin. Betonda çok büyük çatlaklar varsa beton yüzeyi yeniden inşa etmeniz gerekebilir ancak çatlaklar küçükse işiniz çok daha kolaydır. Bu çatlakları herhangi bir hırdavatçıdan alacağınız malzemelerle onarabilirsiniz. Ayrıca yüzeyde yükseklik farkı varsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa bu aşamada yükseklik farkını ortadan kaldırmanız mümkündür.
Adım 2 - Drenaj Önemlidir
Zemin söz konusu olduğunda, drenaj her zaman kontrol edilmelidir. Suni çim kurulumu tamamlandıktan ve bahçenizin tadını çıkarmaya başladıktan sonra, yağmurlu bir günde yepyeni suni çiminizde su birikmesini istemezsiniz. Bu nedenle, yüzeyin suyun akmasına izin verecek şekilde eğimli olduğundan emin olun.
Adım 3 - Zemini Temizleyin
Sentetik çim döşeme işleminize başlamadan önce zemini iyice fırçalayın ve temizleyin. Aksi takdirde, zeminde kalan küçük toz ve taşlar jilet etkisi yaratabilir ve suni çimin ömrünü kısaltabilir.
Adım 4 - Daha Yumuşak Bir Zemin İçin
Suni çimi doğrudan beton zemine uygulayabilir veya bir köpük altlık koyabilirsiniz. Bu köpük yüzey betonunuzdaki küçük çıkıntıları ortadan kaldıracak ve ayaklarınızın altını çok daha yumuşak hale getirecektir. Suni çim yumuşak bir malzeme olmasına rağmen sert bir beton zemine uygulandığında betonun etkisini yansıtacaktır. Bu yüzden düşme gibi durumlarda ayna etkisi gösterecektir. Özellikle çocuklu aileler için beton üzerine suni çime uygun bir köpük zemin uygulamanızı öneririz. Tercihinize bağlı olarak kaliteli bir bant veya yapıştırıcı ile zemine 5 veya 10 mm'lik serbest drenajlı bir köpük zemini kolayca uygulayabilirsiniz.
Adım 5 - Avengrass Suni çiminizi Serin
Uygun köpük alt zemini suni çim zemine yaydıktan sonra, suni çimi döşeme zamanı geldi... Suni çimi yüzeye serin, her yerini kaplayın ve birkaç saat veya hatta bir gece bekletin. Bu aradan sonra, fazla kenarları bir bıçak veya maket bıçağıyla kesebilirsiniz. Kenarların ve birleşim yerlerinin mükemmel olduğundan emin olun.
Adım 6 - Yere Sabitleyin
Suni çimi zemine sabitleme aşamasına geldik… Bu noktada tekrar suni çim tutkalı veya dikiş bandı kullanın. Köpük zemini betona sabitlerken bu sefer suni çime uygulayın. Tutkalı zemine eşit şekilde yaydığınızdan eminseniz sorun olmayacaktır. Dikiş bandı çok daha kolay bir sabitleme malzemesidir.
Yorgun ve solgun bahçeniz artık yemyeşil renklerle parlıyor. Çirkin toprak veya betondan kurtuldunuz. Ailenizle ve sevdiklerinizle eğlenebileceğiniz, çocuklarınızın güvenle oynayabileceği ve sevimli evcil hayvanlarınızın özgürce koşabileceği bir bahçe var.
Spor Sahaları İçin Adım Adım Suni Çim Kurulumu
Suni çim, kolay kurulumu, yüzeye mükemmel uyum sağlaması ve pürüzsüz uygulanması nedeniyle tercih edilir. Spor sahaları, peyzaj alanları ve bahçelerin dekorasyonu için hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Suni çim, zemine uygulanması da kolaydır, arka bahçenizde veya spor tesisinizde mükemmel bir görünüm sağlar, her yağmur yağdığında çamur yığınlarından kaçınır ve bakımı kolaydır. Elbette, uygulamaları doğru bir şekilde yaparak mükemmel görünümü elde etmek uzmanlık gerektirir. Bu nedenle, işi profesyonellere teslim etmek doğru seçenektir. Avengrass'ın uzman ekipleri, sentetik çim alanında yılların deneyimine sahip olarak, spor sahalarını mümkün olan en kısa sürede kullanıma hazır hale getirmek için profesyonel şekilde kurulum yapar.
Yıl boyunca her türlü hava koşulunda kullanılabilmesi, yüksek dayanıklılığı, düşük bakım maliyetleri, çevre dostu özellikleri ve tabii ki ekonomik olması, suni çim uygulamasını doğal çimden birkaç adım önde kılıyor. Ayrıca, suni çim kurulumu çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Suni çim nasıl kurulur? Suni çim nasıl döşenir ve aşamaları nelerdir? Avengrass profesyonellerine sorduk ve sizin için mükemmel bir rehber hazırladık.
Adım 1 - Yüzeyin Hazırlanması
Sentetik çim döşeme işlemine başlamadan önce, uygulamanın yapılacağı zeminin hazırlanması gerekir. Kaliteli bir saha, sağlıklı bir oyun ve suni çimin uzun yıllar dayanması için düzgün bir yüzey elde etmek çok önemlidir. Alandaki engebeleri düzeltmek için altyapı çalışmaları yapılmalı ve engebeli yüzey oluşumu inşaat makinelerinin yardımıyla giderilmelidir.
Bu aşamada drenaj sistemi yapılmalı ve gerekirse zemine elektrik kabloları döşenmelidir. Hiçbir yatırımcı, sahanın zemininde su birikmesini istemez ve daha sonra ihtiyaç duyulacak elektrik parçalarına ihtiyaç duyulacaktır.
Bu nedenle, yağmur sularından dolayı oluşan durgun suyun tahliyesi için alanın etrafına drenaj sistemi kurulur. Ayrıca, projeye uygun yerlerden izoleli elektrik kabloları geçirilir.
Saha büyüklüğüne göre 2-3 gün süren bu işlem suni çim döşeme işleminin en önemli aşamalarından biridir.
Adım 2 - Yabani Ot Membranının Döşenmesi
Toprak canlı bir organizmadır. Üzerine dökülecek çakıl, granit veya beton yabani ot oluşumunu önlese de ekstra önlemler almakta fayda vardır. Sahanın kurulacağı zemin toprağına jeotekstil yabani ot örtüsü serilmesi sentetik çim kurulumunun daha dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır. Yine sahanın büyüklüğüne bağlı olarak bu işlem birkaç saat içerisinde tamamlanır.
Adım 3 - Temel Malzeme Seçimi
Drenaj sistemi kurulur ve sabitlenir, jeotekstil ot membranı isteğe bağlı olarak kum, ayrıştırılmış granit veya çakıl kaplamalı zemine serilir. Kazılan alanı iyileştirecek ve çökme riskini önleyecek temel malzemeleri ile zemin doldurulduktan sonra, inşaat makineleri ile düzeltme ve sıkma işlemi başlatılır. Bu aşamada profesyonellerin yardımıyla drenaj için uygun eğime sahip düzgün bir zemin elde edilir.
Adım 4 - Şok Emici Katmanların Kurulumu
Sert alt tabaka ile suni çim arasına uygulanacak şok emici pedler, oyuncuların düşme veya darbe yaralanmalarını en aza indirmek için önemlidir. Darbe emici katmanların kalınlığı ve miktarı uygulanacak spora göre değiştiğinden, Avnegrass uzmanları gelip katmanlara karar verir. Darbe emici elastik katmanlar sahaya yumuşaklık sağlar ve sporcuların daha rahat ve güvenli bir şekilde egzersiz yapmalarını sağlar.
Adım 5 - Suni Çimlerin Döşenmesi
Zeminin alt yapısı hazırlandıktan sonra suni çim serme işlemine geçilir. Üretim tesislerinden rulo halinde gelen suni çimler sahaya serilmeye başlanır. Yüzeye düzgün serilerek alt tabakanın düzgünlüğü sağlanır. Suni çim serme işlemi sırasında alt malzeme setleri kullanılarak çim teknik özelliklerine göre kesilir ve ekilir.
Adım 6 - Düzleştirme İşlemi
Suni çim sahaya serildikten sonra, suni çimin kenarlarının düzeltilmesine başlanır. Bu aşama, sahanın estetik olarak kaplanması ve gerekli konforun sağlanması açısından önemlidir. Suni çimin kenarları, profesyonel bir düzeltmeden sonra kaymayı önlemek için düzgün bir şekilde birleştirilmelidir.
Adım 7 - Kenarları Bantlamak
Suni çim montajının bir diğer önemli adımı ise suni çim halının ek yerlerinin dikiş bandı kullanılarak yapıştırılması işlemidir. Birleştirme işlemi sayesinde sahaya sabitlenen suni çimler birbirine eklenerek tek parça görünümü sağlanır ve zemin sağlamlığı sağlanmış olur. Sahadaki hareketlerden dolayı yoğun kullanım sonrası oluşabilecek bozulmalar dikiş bandı ile engellenir.
Adım 8 - Kauçuk Kırıntısı Dolgusu
Sentetik çim kurulumunun son aşaması dolgu işlemleridir. Suni çim, dikliğini ve performansını korumak için dolgu maddelerine ihtiyaç duyar. Kırıntı kauçuğun dolgu parçacıkları sahaya esneklik, üstün sürüş tekniği ve oyuncu performansını artırır. Dolgu parçacıklarının yardımıyla, suni çim lifleri orijinal pozisyonlarına geri döner ve her zaman mükemmel görünümlerini korur. Sporculara ani yaralanmaları azaltma ve ani hareketleri güvenli bir şekilde yapma rahatlığı sağlar.
Özel makineler ve fırçalama ekipmanları yardımıyla, sahanın spor performansını artırmak için suni çimin her noktasına nüfuz edecek şekilde kırıntı kauçuk dağıtılır. Bu işlemden sonra suni çim montajı tamamlanır ve saha kullanıma hazır hale gelir. Suni çim, doğal çim gibi sürekli ve yoğun bakım gerektiren bir ürün değildir, ancak yine de optimum performansı korumak için düzenli olarak bakım ve onarım yapılması gerekir.
Suni çiminizi, kullanım sıklığına bağlı olarak, ayda en az bir kez, sert bir fırça kullanarak, iplik yönünün tersine doğru fırçalayın. Bu, hem suni çimin yatay konuma gelmesini önler hem de açıkta kalan dolgu malzemelerinin zemine inmesini sağlar. Ayrıca, dolgu olarak kullandığınız kırıntı kauçuğu düzenli olarak kontrol etmeli ve oyuncu performansını etkileyecek bir eksiklik varsa tamamlamalısınız.
Ülkenizin hava koşullarına bağlı olarak bazı özel işlemler yapmanız da gerekebilir. Çok soğuk havalarda donma ve buzlanma riskini önlemek için, tüm suni çim sahaya granül sodyum klorür uygulayarak oyunun ve oyuncuların etkilenmesini önlemelisiniz.
Ayrıca suni çiminizi dışarıdan gelebilecek toz, toprak, yaprak vb. açısından günlük olarak kontrol etmeli ve ortamdan uzaklaştırmalısınız. Aksi takdirde, sahanın drenajı etkilenebilir ve hatta daha da fazlası, bu durum yabani ot büyümesine yol açabilir. Yılda bir kez, yüzeyde bitki büyümesini önlemek için maksimum pH 8'de su bazlı bir yosun ve herbisit kullanmalısınız.
Hayvanları suni çiminizden uzak tutun. Hayvan idrarı veya dışkısı olması durumunda, alanı hemen ılık su ve deterjanla yıkamalısınız. Aksi takdirde kalıcı kokular oluşabilir.
Suni Çim Nasıl Döşenir?
İpuçları ve Püf Noktaları: Güvenli, dayanıklı, uzun ömürlü ve sağlıklı bir suni çim döşemesi için bazı önemli ipuçlarını aklınızda bulundurmalısınız:
Yüksek standartlı bir spor sahası ancak yüksek standartlı ürünler ve uygulamalarla elde edilebilir. Bu nedenle işinizi profesyonel ve deneyimli ekiplere emanet ettiğinizden emin olmalısınız. Dünyanın en kaliteli suni çimini satın alsanız bile kötü uygulama sonucu iyi performans gösteremeyecektir.
Uzun süreli kullanım için suni çimin kalitesi, doğru ve eksiksiz uygulama kadar önemlidir. Aksi takdirde, ek yerleri ve sık kullanılan alanlar çok çabuk deforme olur ve oyuncunun performansını ve sağlığını etkiler.
Uygun şekilde drenajı yapılmayan suni çim döşemesi de büyük sorunlar yaratır. Uygunsuz drenaj özellikleri, yabani otların ve yosunların büyümesine neden olabileceği gibi, su performansının ve performansın da kötü olmasına yol açabilir.
Şok emici katmanların kalitesi, dayanıklılığı ve doğru uygulanması, suni çimin kalitesi kadar önemlidir. Bu katman, bir oyuncunun kayması veya düşmesi durumunda darbenin etkilerini en aza indirmek için profesyoneller tarafından seçilmeli ve uygulanmalıdır.