Yapay çim halıları, insanların yaşamını kolaylaştıran ve konforlu bir yaşam sunan halı modelleri arasında yer alır. Genellikle futbol sahaları ve tenis kortları gibi spor alanları akla gelse de, yapay çim halılar farklı alanlarda da tercih edilebilir.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, yapay çim estetiğinden daha fazlasına dikkat etmenin hayati önem taşıdığıdır. Sadece bu açıdan bir ürün seçmek tehlikeli olabilir. Elbette çim güzel görünmelidir, ancak uzun ömürlü ve gür bir çim sağlamak için iyi performans göstermesi de gereklidir. Hayal kırıklığı yaşamamak ve akıllıca yatırım yapmak için yapay çime daha yakından bakmalıyız. Şimdi yapay çimle ilgili detayları inceleyelim.
Yapay Çim Kullanım Alanları
Yapay çim modellerinin farklı kullanım alanları vardır. Kullanım alanlarını genel olarak şu şekilde listeleyebiliriz:
- Dekorasyon: Bakımı önemli ölçüde azaltarak bir bahçenin estetiğini artırmayı amaçlayan düşük talep gören yapay çim.
- Oyun Alanları: Yıl boyunca yoğun bir şekilde kullanılan yapay çim.
- Evcil Hayvan Alanları: İdrar ve dışkı ile başa çıkmak zorunda kalan, yüksek talep gören bir alan.
- Bahçe ve Veranda: Dökülmelere ve lekelenmelere dayanabilen, zaman zaman yoğun talep gören bir alan.
Elbette, yukarıdaki her kullanım türü, yapay çimde farklı güç ve nitelikler gerektirir.
Yapay Çim Nasıl Yapılır?
Yapay çim, yeşil çim, plastik granüller ve UV stabilizatörleri ile renklendirme maddeleri gibi katkı maddelerinin karışımına dayanır. Bu karışım, bir ekstrüder başlığı aracılığıyla ısıtılır ve basınç altında preslenir. Bu süreç, bireysel sentetik liflerin oluşturulmasıyla sonuçlanır. Liflerin şekli ekstrüder başlığı ile belirlenir. İki tür lif vardır: lifli ve monofilament. Kullanılan sentetik malzemelerin karışımı, ürüne ve tedarikçiye göre değişir ve nihai ürünün kalitesini belirler.
Çim lifleri yapıldıktan sonra, bıçaklar güçlendirilir. Güçlü çekme kuvvetine ve -50 C ile +50 Cº arasındaki sıcaklık dalgalanmalarına dayanıklı hale getirilir. Çim lifleri daha sonra büyük bobinler etrafında sarılır ve çeşitli yapay çim üreticilerine gönderilir. Bobinler daha sonra dört metre genişliğinde bir makineye yerleştirilir; burada iğneler, çim yapraklarını arka plandan itmek için kullanılır. Bu süreç, bir dikiş makinesine benzer ve "tufting" olarak adlandırılır. Lif tipi, lif yüksekliği, iğneler arasındaki mesafe vb. çimin görünümünü ve uygun kullanımını belirler. Çim liflerini yerinde tutmak için bir sıvı karışım eklenir ve daha sonra fırında sertleştirilir. Bu işlem lifleri sabitler. Bu noktada, çim rulosu "yapay çim" adını alır ve satışa ve kurulum için hazır hale gelir.
Yapay çimde, uygulama, ürünün üretimi ve seçimi kadar önemlidir. Bu doğrultuda, yapay çim halısının nasıl uygulandığını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ancak öncelikle, yapay çim halı uygulamasında olması gereken sıcaklıktan bahsetmek gerekir.
Yapay çim serimi için en iyi sıcaklık, 10 ile 15 derece Celsius arasındadır. En iyi yöntem, bu sıcaklıkta şeritleri sabah saatlerinde açmak ve bir süre "rahatlamalarına" izin vermektir. Öğleden sonra, çimin alışması için biraz zaman tanıdığınızda, şeritleri çapraz olarak kesebilirsiniz. Bu noktada, farklı şeritleri önceden bağlamanızı öneririz. Çim, sadece boyuna olarak daralır veya genişler, bu nedenle bağlı şeritlerinizi etkilemeyecektir.
Proje Aşaması
Yapay çim halı uygulaması, bir halıyı yere sermek kadar basit bir süreç değildir. Halı serilmeden önce zemin ve alanın uygunluğu, gerçekleştirilen proje çalışmaları ile test edilir. Şirketimizde çalışan her biri yapay çim halısı konusunda uzman personel ile proje tasarım aşamasının kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenir.
Ölçüm ve Kontrol Aşaması
Yapay çim halı uygulamasında hazırlanacak alan mimari olarak değerlendirilmelidir. Bu aşama ölçüm ve kontrol aşaması olarak adlandırılır. Bu aşamanın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle, çimin yapısının amaca uygun olup olmadığı belirlenir.
Yapay Çim Üretim Aşaması
Yapay çimin tipi ve uzunluğu seçildikten sonra, istenen boyutlara uygun olarak tasarlanması sağlanır. Kullanımı kolaylaştıracak şekilde üretilen ve insan hayatına herhangi bir risk teşkil etmeyen yapay çim halılarının tek parça ya da parça parça tasarlanabileceği unutulmamalıdır.
Altyapı Çalışmaları
Alt zemin yerleştirme süreçlerinde ezilmiş taş ve bir ölçüm uygulaması yapılır. Keçe kullanılarak, bazdaki boşluklar önlenir. Halı alanının zemin üzerine son katman olarak serilmesi için etkili çalışmalar yapılır. Tüm bu süreçler, gelecekte karşılaşılabilecek sorunları önlemek için oldukça titiz bir şekilde gerçekleştirilir.
Uygulama ve Test Aşaması
Yapay çim uygulamasında bir diğer önemli aşama uygulama ve test aşamasıdır. Bu aşama, çim halısının uygulamaya hazır hale gelmesi ve kontrol edilmesi açısından son derece kritik öneme sahiptir.
Uygulama Adımları
- Yüzey düz, temiz ve düzgün olmalıdır. Ancak betonda herhangi bir dalgalanma varsa, alt tabakanın üzerine ince bir kum tabakası uygulamak, küçük kusurları düzeltmeye ve doldurmaya yardımcı olacaktır.
- Herhangi bir alt zemin hazırlığı yaparak, mevcut alana karşı gerekli çim yüksekliğini sağlamak gereklidir.
- Doğal çim, mekanik bir çim kesici veya kürek kullanılarak kaldırılır.
- Doğal çim ve alt toprağı 10 cm derinliğe kadar (zemin iyi sıkıştırılmış ve serbest drenaj varsa 7 cm) çıkarın. Yapay çim doğrudan üst toprağın üzerine yerleştirilmemelidir.
- Yüzey, bir silindir veya titreşimli plaka ile sıkıştırılmalıdır.
- Alan, bir yabani ot ilacı ile spreylenmeli ve ardından yabani ot membranı yerleştirilmelidir.
- Eğer bir ahşap sınır gerekiyorsa, bu aşamada yerleştirilmeli ve son planlanan çim hattının üzerine çıkmadığından emin olunmalıdır.
- Yüzeye en az 75 mm temiz Tip 1 veya 20 mm boyutunda kireçtaşı agregası uygulanmalı ve taş, silindir veya titreşimli plaka ile sıkıştırılmalıdır.
- Agrega sıkıştırıldıktan sonra, 6-14 mm boyutunda ince taş veya inşaat tipi kum (bazen keskin kum veya kum kumu olarak adlandırılır) 20-40 mm derinliğe kadar kullanılır. İstenilen seviyeye ulaşmak için gerekirse tamamlanarak sıkıştırılır.
Yapay Çim Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapay çim uygulamasından sonra aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
- Çiminizi bir süpürge veya plastik yaprak tırmığı ile düzenli olarak fırçalamak, liflerin düz ve eşit kalmasına yardımcı olacaktır.
- Yapraklar ve diğer kirler, bir süpürge, yaprak tırmığı veya yaprak üfleme makinesi ile temizlenebilir.
- Dökülmeler su ile yıkanabilir. Köpek veya kedi dışkısının sertleşmesine izin verilebilir ve sonra çıkarılabilir. Kalıntıları temizlemek için seyreltik bir dezenfektan kullanılabilir.
- Keskin nesnelerden kaçının ve bahçe mobilyaları, trampolinler veya dış mekan oyun ekipmanlarının üzerindeki yükü dağıtın, bu sayede çökme riskini en aza indirin.
- Mangal veya diğer sıcak nesnelerin çim ile temas etmediğinden emin olun.
Bakım yapılırken halı üzerindeki kaba kalıntıların ve kirlerin temizlendiğinden emin olmalısınız. Eğer çim halı üzerinde hiçbir atık kalmamışsa, çim halı fırçalanmalıdır; çünkü yoğun kullanıma maruz kalan yapay çim halının solduğu ve rengini kaybettiği gözlemlenebilir. Bu durum fırçalama ile tersine çevrilebilir. Bu sayede daha çekici ve kullanışlı bir çim halıya sahip olabilirsiniz. Unutmayın, çim halınızı uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, halınızı belirli periyodik dönemlerde düzgün bir şekilde bakımını yaptırmalısınız. Böylece halınızı daha az maliyetle ve güvenle uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Kaliteli çözümler ve değerli seçeneklerden faydalanmak için yapmanız gereken tek şey, şirketimize başvurmaktır. Özel çözümlerimiz ve yüksek kaliteyi önceliklendiren anlayışımız sayesinde, doğru seçeneklerden yararlanmanızı sağlıyoruz. Kusursuz bir çim halı almak ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi edinmek için doğru adrestesiniz. Tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek ve hizmet almak için gerekli bilgileri almaktır. Detaylar hakkında bilgi almak ve sorularınızı iletmek için avengrass.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.